Opravdu chráníte dostatečně svůj majetek? Ceny majetku, primárně nemovitostí, se za posledních 3-5 let výrazně zvýšily. Nečekejte, je čas na revizi pojistných smluv. Proč? Protože v případě pojistného plnění hrozí až dvojitá ztráta!

Jaké riziko podstupujete u starých pojistek?

Říká se: „Neznalost zákona neomlouvá!“  Nikoho nebude zajímat, že netušíte, že je vaší odpovědností si pojistit majetek správně. Při nízko nastavené pojistné částce vám pojišťovna má právo snížit pojistné plnění v případě pojistné události. Proč? Protože v pojistných podmínkách u většiny pojišťoven jste jako pojistníci souhlasili s tím, že jste odpovědni za stanovenou pojistnou částku majetku. Navíc pojišťovna má ze zákona právo snížit pojistné plnění v takovém poměru, v jakém je cena podhodnocena vzhledem k hodnotě majetku ve chvíli pojistné události.

Příklad číslo 1:

Rodinný domek v hodnotě 5 000 000 Kč

Pojistná částka v hodnotě 4 000 000 Kč

Podpojištění o 20 %

Při pojistném plnění se krátí o 20 %

Při totální škodě je plnění ve výši pouze 3 200 000 Kč

ZTRÁTA 1 800 000 KČ!

Příklad číslo 2:

Rodinný domek v hodnotě 5 000 000 Kč

Pojistná částka v hodnotě 2 500 000 Kč

Podpojištění o 50 %

Při pojistném plnění se krátí o 50 %

Při totální škodě je plnění ve výši pouze 1 250 000 Kč

ZTRÁTA 3 750 000 KČ!!!

Kdy je čas na revizi pojištění majetků?

Péče o majetek je dennodenní práce. Staráme se o svůj majetek, kupujeme nové věci, opravujeme je, děláme rekonstrukce, nějak se vyvíjí ceny materiálů na stavbu, ale i realitní trh a podobně. To vše hraje velkou roli pro rozhodnutí, kdy přistoupit k revizi pojistných smluv. Ideální je se minimálně každé 3 roky potkat s odborníkem na pojištění. Případně při každé větší úpravě majetku nečekat a jednat hned.

Co je vhodné ohlídat před podpisem pojistné smlouvy?

Pár tipů a doporučení, co je vhodné znát u pojištění majetku:

Je pojištění na cenu časovou nebo novou? Pojistné plnění na cenu novou je výhodnější neb tak pojišťovna vyplatí pojistné plnění v takové výši, abyste si mohl pořídit stejný/podobný majetek. Časová cena přihlíží k opotřebení, zhodnocení i znehodnocení majetku časem.

Jak vysoké zabezpečení bydlení pojišťovna očekává v případě pojištění věcí krytých pojistkou domácnosti? Bude Vám stačit jeden zámek u dveří?

Máte jistotu, že rozumíte všemu, co pojistka kryje? Například sbírky, cennosti – je nutné další zvýšení pojistné částky nebo ochrany tohoto majetku (např. trezor)? Co patří a nepatří do živelných pohrom?

Co pojistka nekryje? Jaké výluky se skrývají ve smlouvách? Nechte si je vyznačit ve všech částech pojistné smlouvy i obchodních podmínek.

Máte ve smlouvě správně uvedené údaje o rozloze nemovitosti v m²?

Nabízí pojišťovna automatickou indexaci neboli zvyšování pojistného krytí, a tedy i výši pojistné částky k úhradě?

Článek Mít podpojištěný majetek se nevyplácí se nejdříve objevil na Rozumíme penězům.